Blåtyg

exhibition_054

Denim on show…

Bloggen startar mässrapporteringen från italienska textilmässan Milano Unica med ett svep i specialutställningen Denim Italiano – en av mässans verkliga höjdpunkter.

Drygt trettiotalet kvalitetsproducenter exponerades i utställningens fyra teman – Vero, Palestra, D-segno och Sartoria – med plagg skapade av sex unga designer och uppsydda av material från de utställande företagen.

Annons

exhibition_042

Bredden var imponerande där tema Vero tar avstamp i traditionen av denim som arbetskläder och visar en vintagelook med tvättar och inspiration från metall, jord och oljiga verkstäder.

exhibition_064

Tema Palestra knyter an till sportens värld och visar plagg i smart textil med street-look och urban influens.

D-segno presenterar plagg i potenta materialblandningar som denim i mix med kevlar, cashmere och silke och fjärde temat Sartoria står för en skräddad denimgarderob med stark hantverkskänsla.

exhibition_063

Den italienska denimindustrin vilar på tradition, kvalitet och familjeföretagande. Här återfinns exempelvis Berto E.G. Industria Tessile, grundat 1887, Candiani Denim som 1938 startade tillverkning av arbetskläder och Leomaster och  Lanificio Europa, kvalitetsproducenter av bland annat strechbomull och klassiska kvaliteter i nya tekniker.

Många anrika textilföretag växlade in på denimspåret på 1970-talet och decennierna efter startade även ett flertal nya företag inom denimtillverkning.

IMG_1659

Italiensk denimproduktion omfattar hela hela kedjan. Från spinnerier, väverier, färgerier och tvätterier till konfektion. Industrin driver samtidigt innovation kring teknisk textil, tryck och nya materialblandningar.

För en denimfantast är det ren och skär lycka att möta material och hantverk. Nypa i plagg, känna på strukturer, inspireras av alla blåtoner – och hur de matchas i innovativ textil och via accentfärger i en schysst synk.

Kika här för blå inspiration…

IMG_1715

Grov struktur, färgat och blekt i jeansen med röd accent i knapphål och läderknappar i väl arbetad vintagelook.

IMG_1623

Denim och indigo matchat med brända, röda toner blir stort i en kommande blå trend. Som på bilden ovan där en jeansskorta med vävd struktur i textilen mixas med kavaj i mjukt ylle, mönstrat med blommor i vintagelook.

IMG_1684

Mer rostiga brända toner, brunt och ljust blektblått i denim med tryckt 3D-mönster, detalj från en uppsydd kjol i tema D-segno

IMG_1689

 

…där tyget i sin helhet projicerar en madonnabild. Här syns även indigoblå och lila toner, ett färgtema som blir rejält stort kommande säsonger.

IMG_1662

Indigolila textilfibrer i vävstolen…och än mer rosaviolett i mockafodret till bootsen i otvättad denim nedan – funkar finfint!

IMG_1649

IMG_1700

Klänning uppsydd i jaquardvävd strechbomull med grov struktur och trompe l´oeil-effekt från Leomaster.

IMG_1665

Veckat i detalj på jacka där denimtyget fått tryckt mönster i vitt i en asiatiskt inspirerad matchning av blåtyget.

IMG_1670

Denim med tryck och skräddade detaljer där beige matchas med blåtyget i fodret. Blått och beige är en kombo som alltid funkar…

IMG_1695

Som här i grov denimkavaj med beigebrun textilkrage i utställningens tema Vero. Slitet med en uppdaterad twist.

IMG_1638

Klassisk jeanslook med sliten struktur och läderlapp från ett av många familjeföretag inom den italienska denimindustrin.

IMG_1614

Mer vero slitet…tryckta ränder i blåbeige har fått sig en retrobehandling… och nedan teknisk textil med denimkänsla och look i bomberjackor formgivna och uppsydda till tekniskt innovativa temat Palestra.

IMG_1698Mer innovation från Leomaster (nedan) i stretchtyg med genombrutet spetsmönster à la hundtand och invävda denimpartier i indigotoner.

IMG_1621

Denim ser ut att gå en gyllene säsong till mötes nästa höst och vinter och avslutningsvis några exempel på bling-bling i denimmodet på Denim Italiano under Milano Unicas textilmodemässan…

IMG_1674

Guldslingrande jugendmönster blänker på de skräddade denimbrallorna i tema Sartoria som också visade denimtextilier med broderade och stensatta partier…

IMG_1705

…som i den kragförsedda ringningen på en 40-talsinspirerad klänning i märkt denim…

IMG_1702… och barockbroderi på jätterosett på denimjacka. Även accessoarföretagen satsar stort på denimtåget  i modebilden F/W2015/16.

Mer indigo och denim är att vänta även i inredningsmodet, i textilier och uppsydda accessoarer. Ett färgtema och inspiration med en twist där det blåa matchas och lyfts av just brända toner, lila och violett samt brunt och grågrönt.

Mer från mässdagarna under Milano Unica blir det i kommande inlägg…
Laddar