Boktipset…

IMG_1268

 

Frank´s möbelresa

Visst finns redan åtskilliga böcker som utmärkt väl dokumenterar mönster- och möbelformgivaren Josef Frank, samarbetet med Estrid Ericson och verksamheten i firman Svenskt Tenn.

Annons

Men i nya boken Josef Frank Möbelformgivaren får vi följa formgivargeniet med fokus just på själva möbelskapandet. Allt från Josef Franks uppväxt i Wien och de tidiga designprojekten, uppbrott och resan till Stockholm, åren i New York och livsgärningen kring möbelformgivningen hos Svenskt Tenn.

Författare är Frankexperten Kristina Wängberg-Eriksson med medförfattare maken Jan Christer Eriksson. Tio år har det tagit från idé till färdigt bokverk och resultatet är en fin och vacker bok, intressant och – inte minst – bildande.

Att visa på samband och sammanhang, hur samhälle och politiska skeenden påverkar design och livsstil är mer viktigt än någonsin i vår snabbfotade och digitalt driva tid, där allt sker så snabbt och trender, form- och möbelmoden ständigt växlar – till synes utan just – sammanhang..!

IMG_1269

Josef Frank´s geniala möbelform är förbluffande tidlös och möter ständigt nya konsumenter via Svenskt Tenns verksamhet, som skickligt förvaltar och förnyar utbudet.

Uppslaget ovan visar Svenskt Tenns studio på världsutställningen i New York 1939 med bland annat karmstol 966 och skrivbord 980 som nu kommer i produktion när företaget gräver i Frankarkiven.

IMG_1274

Formgivaren Josef Frank skapade omkring 1 800 möbler, 160 tygmönster, hundratalet lampor och han ritade byggnader. I boken finns mängder med skisser och illustrationer samt bilder möbler och miljöer…

IMG_1275

Populära rottingmodeller tillverkas bland annat av Larssons korgmakeri på Skeppsbron i Stockholm.

IMG_1272

Med öppet sinne och nyfikenhet tog Frank intryck från såväl antikens formspråk som kinesisk och brittisk möbelformgivning och han reste bland annat till Egypten för inspiration. Erfarenheter som kom ut i detaljer på möblerna i den digra produktionen.

Boken Josef Frank Möbelformgivaren är utgiven av Carlsson Bokförlag. Ett extra plus för bokens fina grafiska form, skapad av Johannes Molin, där det bläddervänliga formatet – gyllene snittet – är ovanligt snyggt och smart.
Laddar