Desert delight

DSC03235

Designgodis i ökenhetta

Med lagom jet-lag gung under fötterna är jag hemma igen efter skönt inspirerande och intensiva dagar på resande fot i USA.

Startar designrapporteringen i ett soligt och hett Arizona. Ett ökenklimat som 1937 lockade  Frank Lloyd Wright att börja byggandet av Taliesin West – vinterbostad, studio och skola.

Annons

Den då 70-årige mästararkitekten köpte billigt ett landområde i Sonoraöknen, straxt utanför Scottsdale i Arizona, invid foten av bergskedjan McDowell Mountains.

Tillsammans med sina tillgivna designstudenter byggde Lloyd Wright här ytterligare en arkitektonisk ikon, fascinerande skarp och visionär…

DSC03233

Designkoma! – ja, att vandra runt i Taliesin West är faktiskt en rejält cool formupplevelse.

Material, linjer, vinklar, detaljer möter i en märkligt tidlös tappning som ständigt inspirerar i nutida arkitektur.

Själva byggandet blev dock strapatsrikt och det tog flera år innan Taliesin West stod helt klart.

Utan vatten och i enkla tält på betongfundament bodde Frank Lloyd Wright och hans hustru samt några studenter de första åren under vintermånaderna i öknen.

När man började borrade efter vatten sprang en stor källa fram och utan den är det inte troligt att visionen hade förverkligats.

Men nu kunde byggandet starta, bokstavligen sten för sten…

DSC03229

Frank Lloyd Wright, som ständigt levde över sina tillgångar och hamnade i ekonomiskt trångmål, var samtidigt en slipad affärsman.

När depressionen på 30-talet innebar att arkitektuppdragen sinade, startade Lloyd Wright skola för blivande arkitekter som både fick betala – och arbeta med hans projekt.

Så även på Taliesin West där studenterna i en närmast sektliknande anda grävde fram stenar, byggde ställningar, blandade betong och murade upp byggnaderna…

DSC03282

Själv lyckades Frank Lloyd Wright köpa ett närliggande sågverk till vrakpris och tillgången på ohyvlat virke var avgörande när det skulle byggas gjutformar för husen.

Stora kantiga stenar och block samlades in från öknen, staplades och murades på plats i huskroppar och byggnadsdelar. Varje sten vändes med den naturligt plattaste sidan utåt.

Skiftningarna i struktur och färg i huskroppar och murar förstärker ytterligare det naturliga, organiska intryck som Frank Lloyd Wright ville skapa. En arkitektur i samklang med naturen.

Parallellt med byggandet av sitt eget ökenhus arbetade Lloyd Wright med ett av karriärens verkliga höjdpunkter – mästerverket Falling Water – en privatbostad till affärsmannen Edgar Kaufmann, byggd över ett naturligt vattenfall i Pennsylvania.

DSC03239

Samarbetet med Kaufmann och Lloyd Wrights starka känsla för öken resulterade i ytterligare ett bostadsprojekt –  Kaufmann House i Palm Springs.

DSC03218

Sonoraöknen i Arizona var indianernas land och uråldriga bomärken och stamtecken fanns på stenar och klippblock som Lloyd Wrights team samlade runt byggnadsplatsen.

När Lloyd Wright själv såg stenen på bilden ovan hittade han också inspiration till sitt eget bomärke för Taliesin West…

DSC03298

… några fler linjer i det fyrkantiga märket bara – så var det klart!

På bilden ovan hänger Lloyd Wrights signatur i en handsmidd och rödmålad konstruktion invid entrén till området.

DSC03295

Geometriska former och rött möter överallt i Taliesin West –  i en sammanhållen arkitektur som smälter in i naturen- och bildar landskap i sig! Här takvinklar i trä och takkonstruktioner, gjutna i betong med natursten.

Den röda färgen är central i asiatisk kultur och även hos Lloyd Wright, som under sex år i början av 1900-talet bodde i Japan för projektet med Imperial Hotel i Tokyo.

Fascinerad av Japan började Lloyd Wright samla japansk konst och han tog starkt intryck av ett japanskt formspråk.

DSC03226

Allt i Taliesin West bär Lloyd Wrights formspråk, även möblerna.

I en av föreläsningssalarna möter det röda betonggolvet, den murade stenväggen och strama stolar i metall med runda stoppade sitsar…

DSC03258

… liksom i restaurangen där det dukas upp vid gruppbesök och kvällsevent.

DSC03228

En annan geometrisk variant, en hexagon, formar stolsryggar i det rum som vintertid användes för filmvisningar – och sommartid som lagerrum.

Varje vår packade hela Frank Lloyd Wrights entourage (arkitekten själv, den trettio år yngre hustrun, assistenter och studenter) ihop och flyttade tillbaka till det stora, ursprungliga bostadshuset/studion – Taliesin East – i Spring GreenWisconsin.

Här väntade en lagom varm och skön sommar, men när höstkylan satte in, flyttade alla tillbaka till Arizonas öken igen.

Back and forth… år efter år.

DSC03259

Designdetaljer – klocktorn utanför studenternas sal, byggt i ohyvlat virke och målat i asiatisk rött…

DSC03288

…vinklar i takkonstruktionen till den byggnad som användes för underhållning. Ett auditorium med en makalös akustik och stolar placerade i rad snett vända från scenen.

Genom att publiken ombads ändra ställning och lägga ett ben över det andra, åt höger respektive vänster, ändrades helt fokus mot scenen.

Denna geniala placering av scen respektive åhörarnas stolar är en av de smarta lösningar skapade av Frank Lloyd Wright som gått till arkitekturhistorien.

DSC03290

Här en belysningsvariant med påtaglig japansk inspiration, byggd i trä och papper, som även den fått många copy-cats att agera…

DSC03252

Frank Lloyd Wright var en kort person, men ville alltid fotograferas i perspektiv så att han såg längre ut…

Att skapa rumsliga utrymmen med en takhöjd på knappt två meter och dörrposter ännu lägre, var möjligen ytterligare ett sätt för den store arkitekten att också kroppsligen känna sig högre.

Låg takhöjd skapar även en omslutande atmosfär, som här i ett av flera uterum.

Kyliga ökenkvällar var det nödvändigt att elda och Taliesin West har åtskilliga eldstäder, alla murade med natursten och som en länkande del mellan huskroppar.

IMG_1963

Det är lätt att bli fascinerad av ökenland och hisnande natur. Mina dagar i Arizona blev supersköna under en het novembersol – återkommer med mer om ett mäktigt westernlandskap,  Lloyd Wright och hippakvarter i Chicago – missa inte!

Tips! 

Se inlägg Mid-Century Delight under kategori Resa och Hotell om Kaufmann House och annan cool arkitektur i Palm Springs.
Laddar