Designytor

IMG_0781

Tung formklassiker redan i entrén. Lounge Chair i körsbärsfanér och svart läder/Ray och Charles Eames.

Formgiven arbetsplats

För ett år sedan köpte schweiziska inredningsföretaget Vitra licensrättigheterna till finska Arteks design. En internationell storaffär i inredningsbranschen med design i fokus.

Annons

Varumärket Artek vilar säkert i  Alvar Aaltos tidlösa mästerliga form, Vitra har bland annat licens för tillverkning av Ray och Charles Eames designklassiker.

De båda toppföretagen har nu flyttat in i gemensamt kontor/showroom på Bondegatan i Stockholm – smart, funktionellt och väldigt snyggt…

IMG_0785

Inte en enda dörr, undantaget toaletterna, finns på de renoverade ytorna i byggnaden. Designklassiker ur Arteks och Vitras produktion exponeras i utställningen.

Som Arteks stolar och pallar i väggalleri (ovan) och Alvar Aaltos fåtölj 400 med tyg formgivet av Hella Jongerius (nedan).

IMG_0762

IMG_0782

Pall E60, formgiven av Alvar Aalto 1934 och soffa Alcove, design Ronan och Erwan Bouroullec för Vitra år 2006.

Nedan Arteks samarbete med Hella Jonerius som formgivit ny klädsel till Alvar Aaltos 30-talsklassiker Armchair 401, presenterat under designveckan i Milano i april.

IMG_0798 IMG_0789

Kan en hyllvägg bli mycket luftigare än med skivor av glas…

IMG_0786

Ingen störande konstruktion med fästen eller konsoler, bara glasskivorna som vilar i sina skåror i väggen. Supersnyggt!

Tungviktarna Vitra och Arteks nya adress är inte enbart ett showroom och utställning för inredare, arkitekter, media – utan även ett fungerande kontor för medarbetarna. I kontorsdelen möter ett väggalleri med Vitras funktionella arbetsstolar…

IMG_0768

…och såhär flexibelt ser det ut på en samtida arbetsplats.

I de flyttbara hurtsarna med säkerhetslås och försedda med siffror förvarar varje person sitt arbetsmaterial; teknik som datorer, arbetspapper, dokument etc.

Hurtsarna står på plats vid väggen, alternativt flyttas runt vid behov…

IMG_0765

IMG_0770

Vilket redaktionsbord! Tänker vi om det stora och funktionella bordet i den öppna kontoret. En kreativ desk som flexibelt kan ändras för fler alternativt färre medarbetare.

För visst är det något alldeles speciellt ändå att sitta ett gäng och jobba tillsammans, mitt emot varandra och runt ett stort bord…

Arbets- och kundmöten har sitt utrymme i toppform…

IMG_0771

… och här nedan åter en supersnygg hyllvägg i glas med idel ädel design av Eames, Bouroullec och Jean Prouvé bland annat.

IMG_0764

Partnerskapet mellan Vitra och Artek innebär att licensrättigheterna till Aalvar Altos design går över till tillverkaren Vitra, medan upphovsrätten till designen fortsatt ägs av Alvar Aalto-stiftelsen och familjen Aalto.

Varumärket Artek fortsätter som en separat enhet, men når via Vitra nya resurser kring tillverkning, distribution och logistik samt möjlighet att nå ut på nya marknader där Vitra redan är etablerat med sin design och kvalitetsproduktion.
Laddar