Fisher-Price retro

DSC02158

Vintage vinner leksaksracet!

Kika på superkapet ovan – ett leksaksflygplan tillverkat 1970-72 av Fisher-Price Toys i East Aurora, New York, USA. I perfekt skick och till fyndpris 35 kronor i en loppislåda i helgen.

Annons

Alla har vi våra små hobbies och till bloggens hör (bland annat…) att samla vintageleksaker.

Men inte vilka oldies som helst, utan just Fisher-Price´s färgglada och lekvänliga prylar – och här är vi all in…!

DSC02160

Intresset för Fisher-Price väcktes i början av 1980-talet. En bondgård med trädörrar, djur och små figurer köptes till då ettåriga Sara. Sen var det klippt – och när att familjen växte blev FP-eksakerna fler och fler och fler…

Fisher-Price var dyra prylar. Tack vare jobbresor, släkt och vänner handlade vi med låg dollarkurs hem cirkuståg, skolbuss, dockhus, garage, telefon, kassaapparat, bilar.

Det lektes i det oändliga med alla gubbar, hus och djur. Men telningarna blev unga vuxna och Fisher-Price leksakerna packades undan…

DSC02170

Bilburne clownen Jalopy och hunden Little Snoopy, båda från 1965 och tåget Toot-Toot från 1964. Materialet är furu och plast med metalldelar, tillverkade i fabriken i East Aurora, NY.

Så gick flytten från det stora gamla huset. Lådorna plockades fram och i dag hittar leksakerna hem till familjens nya småttingar.

Samlingen växer ständigt med coola, stabila Fischer-Price retroprylar från loppis, e-bay, Blocket och fyndade i gamla leksaksaffärer.

Vän av ordning kanske frågar sig – varför…?

Svaret är enkelt. Fisher-Price stabila och pigga prylar är uttryck för lekvänlig design med fokus på funktion och kvalitet. Självklara val i en tid då alldeles för mycket skräp ständigt tillverkas.

Storyn bakom bakom det framgångsrika företaget är en berättelse om entreprenörskap, visioner och kreativitet…

DSC02554

Vintagevänner på skrivbordet – Little People – med kropp och huvud av trä och krage och hår i plast.

Fisher-Price grundades 1930 av Herman Fisher, Irving Price och dennes hustru Margaret Price, som var illustratör. En fjärde partner, Helen Schelle, kom med och alla fyra hade de en samlad erfarenhet från leksaker, spel, barnböcker och försäljning.

Visionen var att skapa ett företag som skulle erbjuda pedagogiska, smarta och starka kvalitetsleksaker.

Produkterna tillverkades i furu med delar i metall för att tåla slitage. Många modeller var så kallade pull toys, försedda med fäste och dragsnöre.

Margaret Price, företagets AD, adderade färgglada illustrationer på leksakerna, baserade på figurer i hennes barnböcker.

DSC02210

Redan året efter starten presenterade de fyra Fisher-Price entreprenörerna några av sina innovativa leksaker på en mässa och succén var omedelbar.

Den första FP-leksaken började säljas 1931 och hette Dr Doodle – i dag ett av de allra hetaste samlarobjekten.

Senare, i plastens förlovade 50-tal, upptäckte även Fisher-Price  möjligheten att tillverka starkare leksaker i mer hållbara färger.

Figurerna fick nu träkropp/huvud och detaljer i plast. Senare gick man över till kropp av trä och huvud och detaljer i plast. Efter ytterligare några år tillverkades alla figurer och merparten av alla leksaker helt i hårdplast.

Men alltid med de klara, glada färger som kännetecknar Fisher-Price !

Bloggens samling innehåller framförallt leksaker från 1970- och 80-talet. Men vi har också några härliga prylar från tidigt 60-tal.

Det var under det här decenniet som Play Family lanserades och blev den stora succé vi idag känner som serien Little People.

DSC02217

På stolen kassaapparat och framför de lite kraftigare Little People-figurerna som kom på 1980-talet samt två figurer från senare tid.

Till vänster flygplan och brandbil från 2000-talet, båda med ljudfunktion. I mitten bilar från olika lekhus och miljöer ur Little People-serien.

Till höger bilar, stapelbara i varandra för riktigt små barn.

DSC02211

Cirkuståget i originalförpackning, inköpt i en leksaksbutik i södra Sverige där tiden tycks stå stilla…

I slutet på 80-talet väcktes kritik mot att de små figurerna inte var säkra för riktigt små barn. Fisher-Price började nu tillverka lite större figurer, men enligt samma princip – att de skulle placeras i bilar, flygplan och hus…

De senaste decenniernas Fisher-Price prylar finns även med inspelade melodier och tal. Pedagogiska och likaledes färgglada, tillverkade i plast och ofta i väldigt gott skick på andrahandsmarknaden.

Det enda som brukar behövas är lite tvätt och nya batterier!

DSC02225

Samma princip nu som i starten 1930 – leksaker med färg och funktion!

DSC02220

Little People rules! Här bondgården ( 2000-tal), lekhus med stora figurer (1984), hund i dragsnöre (2005), mobiltelefon med ljud (1993), sköldpadda (1970), kakburk med ljudfunktion och plocka-i-bitar (1999).

Sedan starten 1930 har Fisher-Price tillverkat runt 5 000 olika leksaksmodeller – en svindlande siffra. Little People tillhör de allra mest populära och i serien fanns lekhus, bondgård, skola, garage, bussar och bilar.

I dag ingår Fisher-Price i leksakskoncernen Mattel (Barbie, Disney, Monster High, MaxSteel) som marknadsför alla produkter för baby och förskolebarn under Fisher-Price välkända namn.

Bloggen tycker dock det var bättre förr. Så vi letar vidare efter Fisher-Price vintage.

Och vi är i gott sällskap…

DSC02162

… för såklart finns här en nördarnas egen klubb!

The Fisher-price Collectors Club – baserad i East Aurora i norra staten New York, där företaget första fabrik grundades. Samlarklubben ordnar auktioner, fixar kontakter och hjälper till med all upptänklig information.

Tips! 

Äldre leksaker är sköna tidsmarkörer, ofta coola i form och funktion och fina som inredningsobjekt.

Robotar, figurer från Toy Story, original Ninja Turtles, leksaker från svenska Brio och Gemla är väl värda att hålla koll på. Kika på e-bay och auktionssajter om du vill ha tag på någon gammal favoritleksak.

Utbudet är stort och mycket går att få tag på till bra priser!
Laddar