Formexfavoriter

IMG_0457

Montersvep på megamässa…

Ja, med närmare 900 utställare är Formex den största mässan inom inredningsaccessoarer i Norden och i mässkonceptet finns även produktgrupper som presentartiklar, godis, blomster och dekoration. Det är kort sagt en väldig massa montrar och för oss i media handlar det om att snabbt skanna av och plocka russinen ur mässkakan…

Annons

Startskottet gick med trendutställningen, återigen arrangerad av Jan Rundgren som samlat produkter från utställande företag i fyra teman där textilier, möbler och accessoarer presenterades i synk med nyanser ur Pantones färgskala.

Jodå, pastellerna finns med, men bloggen fastnade för temat Raw Junction där blått, grått och organge mixades fint och kändes som ett litet lyft.

IMG_0461

Osvikligt snyggt, säkert och tidlöst är att matcha ljust trä och blåtoner, som på bilden nedan ur trendutställningens Raw Junction.

IMG_0460

Många unga designer kliver fram som mönsterkreatörer inom det textila området.  Vi gillade Lisa Edoffs detaljerade mönster med figurer, magnoliablommor och geometriska inslag med en twist på sjalar, brickor och kuddar. Kika på bilderna nedan…

IMG_0475

 

IMG_0479

Härligt var också akvarellslingorna på tryckt tapet hos Malin Björklund Ritar som ställde ut i avdelningen Next Step för de unga formgivare som varit med tidigare som utställare i Young Designers, men ännu inte är redo att slanta upp för en egen monter.

Kika nedan på Malins fint målade blomster…

IMG_0481

Nova heter en av utmärkelserna som anordnas i samband med Formexmässan. Här premieras en ung formgivare verksam i Norden och i år hade de nominerade fått en egen liten utställning. Här är vår favorit Lina Vourivirta som formgivit pendlar och krus med oregelbundna kanter, en vinklad spegel och en fin droppformad vas.

Pendlarnas design är inte alldeles olik de gjutna lampor som amerikanska trion Souda presenterade på ICFF i New York för några år sedan, men hos Vuorivirta är formen mer stram och mindre experimentell. Lina Vourivirta har finskt ursprung, men bor i Stockholm och arbetar på sin masters vid Konstfack.

IMG_0469

Vinnare av Nova 2014 blev Line Depping som belönades för sitt avskalade formspråk, tydligt förankrat i en klassisk, skandinavisk tradition. På mässan presenterades Line Deppings klädhängare i ljust trä och med mjuka kurvor, kika på bilden nedan.

Produkt 2

Mer Orla Kiely! Javisst,  på Formex ser vi hela den nya serien textil och bruksföremål från den irländska designern (något presenterades redan i går på Cerveras visning) och Orla Kiely är själv på plats för att möta media och berätta om sin design.

Bloggens favorit  är de sköna vita höga burkarna med relieffmönster och färgad insida, fina som solitär såväl som i grupp…

IMG_0496

 

– Inspirationen har alltid varit mid-century och femtiotalet och jag har haft det som grund i mitt arbete, vare sig det varit mode eller annan formgivning. Min bakgrund som grafisk designer gör att jag också tycker mycket om det skandinaviska formspråket, berättade Orla Kiely när vi fick en liten kort pratstund.

IMG_0504

Kiely är utsatt för en hel del kopiering, men det blir alltid något som inte funkar i färgval, proportioner och uttryck, som skiljer ut alla copy-cats från originalet och tur är väl det!

Nedan ser vi mässans mesta retromonter, nämligen Kay Bojesen som visade de nuförtiden extremt hypade träfiugrer som formgivaren en gång tillverkade som lek- och lärföremål i en miljö med slitna teakmöbler och rotting.

I dag köps apor och fåglar som prydnadsföremål och designobjekt och är stylistfavoriter i reportage och annonser.

IMG_0513

Stopp gjorde vi hos Tolix som visade nya varianter på sina superpopulära aluminiumstolar. Nya modeller lanserades bland annat i Milano i våras och på Formex visas bord, stolar och pallar i mattlack i armégröna nyanser och blått i ett slags uppdaterat industriretrostuk – snyggt!

IMG_0512

Vad har vi här nedan då…?

IMG_0490

… ja, utan tvekan är det här mässans modigaste adventsljusstake! Vi hittar ljusklotet hos det anrika danska företaget Kähler som tillverkat keramiskt hantverk sedan 1839.

Vintage Kählerkeramik är eftertraktat på auktioner, men företaget är skickliga på förnyelse, vilket de visar på Formex med vackra, högglaserade ljusstakar i grönt och rött och fina ljushus i vitt.

Julen är såklart i fokus i åtskilliga Formexmontrar och eftersom bloggen inte är någon julfantast har vi lite svårt att riktigt ta till oss det enorma utbudet. Men vi fastnade ändå för formgivarduon Bengt och Lottas (Bengt Lindberg och Lotta Glave) fina ljusstakar och textilier som presenterades i samarbete med textilföretaget Klippan.

IMG_0520

Det är svensk folklore med rar stil, lite stram och tidlös och alldeles precis lagom mycket jul i uttrycket!

IMG_0522
Laddar