Förster på bordet

Inblue_group_hi

Designklassiker i tradition

Det är inte bara vi i media som har bråda dagar med mässor och visningar av höstens designnyheter. Även formgivarna bakom pärlorna  skyndar mellan montrar, pressträffar och lanseringsevent.

Annons

Som Monica Förster exempelvis, aktuell bland annat med servisen Inwhite & Inblue för Rörstrand, presenterad som det anrika företagets största designsatsning på många år.

Fem år efter den första briefen kan Monica Förster Design Studio se resultatet i produktion – en vardagsservis med sex delar i monokromt vitt och med mönster i blått.

Inblue_Plateflat19cm_hi

Researchen har varit gedigen, Förster och hennes medarbetare har tagit del av studier kring nutida matvanor och grävt i anrika Rörstrands arkiv för inspiration kring form, mönster och färg.

Inte minst finns historiens vingslag i just den blåvita färgkombinationen som funnits med hos Rörstrand sedan företaget grundades år 1726 i en tid då Ostindiska kompaniet tog porslinet till Sverige från Kina.

Monica Förster och hennes team blir i designarbetet bakom Inwhite & Inblue inspirerade av formen hos Rörstrands klassiker Blanche, formgiven av Gertrud Lönegren, skapad någon gång i slutet på 1930-talet.

1280px-Blanche_Dishware

Det blåvita porslinet och kanske framförallt tekniken med flytande blått, där lasyrens blå färg syns flyta ut i porslinets mönster, blev till stora försäljningsframgångar för Rörstrand på 40- och 50-talet.

Servisen Mon Amie, formgiven av Marianne Westman 1952 är en av de verkliga klassikerna och finns nu åter i produktion hos Rörstrand. Även den inspiration i utvecklingen av Inwhite & Inblue där mönstret tillkommit via en sampling av olika tidigare mönster, berättade Monica Förster vid gårdagens pressvisning på restaurang Oaxen i Stockholm.

Style: "Neutral"

Serviserna Koka blå, design Hertha Bengtsson 1955  till den stora bostadsutställningen H55, tillverkades av Rörstrand fram till 1988…

902_9167_matservisdelar

Servisen Blå eld (nedan), även den formgiven av Hertha Bengtsson, tillverkades mellan åren 1949 till 1971 och är liksom övriga Rörstrands klassiker eftertraktade på auktion och i vintagehandeln.

5826959_fullsize

 

Ur detta anrika arv kliver alltså nu Rörstrands nya blåvita porslin och vi tycker att det är en alldeles lysande snygg och smart satsning där en av landets mest erkända designer skapar tillgängligt vardagsporslin i god uppdaterad och samtida form och tradition.

Monica Försters Inwhite & Inblue möter moderna behov av praktiskt servisporslin, där den djupa tallrikens breda manschett reducerats och tallrikar med mjukt rundad kant i olika höjd skapar en fin synk i dukningen.

Porslinet tillverkas i Indonesien kommer att möta konsument i oktober. Priserna ligger i mellansegment från 129 – 749. Med försäljningskanaler via kedjor som Åhléns, Cervera och Royaldesign når Rörstrands designsatsning ut brett.

Även det helt i svensk tradition där en medveten satsning på ny, modern design under efterskrigsåren möjliggjorde mängder av starka designsamarbeten – vackra vardagsvaror för alla – enligt Svenska Slöjdföreningens slogan från 1919.

IMG_0509

Monica Försters design för det dukade bordet finns sedan 2011 också manifesterad i bestickserien Dorotea för Gense, en stor framgång för företaget som i briefen till formgivaren just beställde en nutida designklassiker…

Även här pågick formprocessen i flera år med en gedigen research kring befintliga bestickserier, funktion och känsla.

I Genses monter på Formex presenterade Monica Förster för ett stort pressuppbåd de nya för- och efterrrättssbesticken i Doroteaserien som lanseras nu i augusti.

 

 
Laddar