Från fiskarens garn…

IMG_1189

Bakom flötet…

Trogna bloggläsare vet att vi gillar munblåst glas och gärna använder gamla speceriglas i inredningen. Vackra bruksvaror som dessutom är traditionellt och skickligt hantverk från de svenska glasbruken.

Annons

Till sommarens fynd hör ytterligare några munblåsta glasflöten från en svunnen tid, då fiskarna längs den svenska kusten använde de skimrande runda glaskulorna för att märka ut sina nät. Tala om vackra vardagsvaror där de guppade i vågorna i sina flätade fästen!

För att hålla ordning stämplades den heta glasmassan ofta med fiskarens bomärke, som på praktklotet nedan, en gång brukat av en fiskare på Västkusten.

IMG_1181

Gamla glasflöten är eftersökta och dyker då och då upp på auktioner och i vintagebutiker. De blåstes huvudsakligen i grönt och gult glas, men det finns även klarblå och röda glasflöten.

Vi hade supertur och fick våra nytillskott från ett litet sommarhus på en ö i Stockholms innerskärgård. Här hängde de bortglömda i en redskapsbod fylld med prylar.

Befriade från sina flätade fästen och tvättade tar de plats i samlingen ljusspeglande och skimrande klot – alltid fina blickfång – men kanske som allra läckrast i sommarkvällens släpljus. Vilka glaskarameller!

IMG_1174

IMG_0530

Samlingen får ta plats i det lilla växthuset, här ligger de i säkert förvar och plats finns för ytterligare fynd..!

IMG_0533

 
Laddar