Handtryck i Rydboholm

IMG_1684

Morgonstund har guld i mun…

Pustar ut efter en intensiv jobbvecka. Startade med en resa ner till glasriket (rapport kommer!) och hemma igen väntade pressvisningar av inredningsnyheter.

En tidig morgon presenterade Ljungbergs Factory fina textila nyheter i en lånad arbetslokal på Svartmangatan i Gamla Stan.

Annons

En skönt rofylld miljö långt från pressveckans stök och trängsel, som hos en av de större pr-byråerna mest liknade en lattemammaträff med barnvagnar och bebisar i utställningarnas soffor…

IMG_1712

Ljungbergs Factory är en av de anrika svenska textilföretagen, grundat redan 1834 i Rydboholm strax utanför Viskafors i Borås kommun. Men som många textilföretag drabbat av konjunktursvängningar och global konkurrens.

Under senare år har Ljungbergs genomgått en rekonstruktion och bygger nu vidare för framtiden, som alltid med bas i handtryck, lokal produktion och designsamarbeten.

Stig Lindberg finns exempelvis väl representerad i Ljungbergs fantastiska mönsterarkiv och vid pressträffen visade Madeleine  Wåhlander, ägare och produktansvarig, bland annat nytryck av Lindbergs mönster Melodi, som ingår i kollektionen Signerad Textil.

IMG_1710

Mönstret trycks på hellinne i tre bottenfärger;  petrol, rostrött och grått. Redan när  Melodi lanserades 1954 fanns färgerna med i provtryck, men kom då aldrig i produktion.

Nu är det alltså dags! och bortsett från den roströda nyansen som justerats något, är mönstrets bottenfärger de ursprungliga och fascinerande rätt även i vår tid.

IMG_1699

Ljungbergs Factory utökar nu även samarbetet med mönsterformgivaren Maria Åström.

Mönstret Botanica kommer exempelvis i bäddset, med handtryckt mönster på en sidan på påslakanet och på båda sidor på örngott.

IMG_1700

Materialet är ekosäkrad bomullssatin och all sömnad är utlagd i Sverige.

För en textilfreak är det härligt att se hantverket i sömnaden – och kvalitet i produktionen – som även omfattar lokalt tryck av företagets etikett!

IMG_1702

Mönsterformgivaren Maria Åström är möjligen mest känd för sina mönster Citrus Limon och Fiki. Dessa mönster finns nu även i bäddset och andra produkter som löpare, tabletter och brickor.

Nu lanseras också Maria Åströms mönster Rosa Centifolia i handtryckt metervara bomull/lin på sandfärgad botten som på bilden ovan…

IMG_1715

… och på svart samt grå botten och vitt-i-vitt. Mönstret finns även som handtryck på bäddset i ekosäkrad bomullssatin.

IMG_1720

En annan nyhet är Ljungbergs handtryck av enfärgat linne av hög kvalitet. Textilen kommer från Belgien och färgen trycks på båda sidor av tyget.

Metoden går enkelt utryckt ut på att färgen trycks i omgångar, vilket gör att fibrerna fylls lite ”ojämnt” vilket adderar till en mer levande känsla i den enfärgade textilen.

Kika in på www.ljungbergsfactory.com för fler nyheter.

Tips! 

Bäddset och produkter för det dukade bordet är såhär i julklappstider i fokus. Välj hellre kvalitet och känsla, svenskproducerat och produkter med en liten historisk knorr,  än att köpa mer anonyma kedjevaror. Färre presenter – men bättre, helt enkelt.

Medveten konsumtion av kvalitetsproduktion lyfter inte bara konsumenten själv, utan gynnar även en lokal tillverkning, återväxt, hantverkstraditioner och kulturarv.

Oavsett om det gäller mat, mode eller möbler, textilier och inredning!
Laddar