I glasblåsarnas rike…(2)

DSC03765

Hantverk & industri

Än brinner ugnarna i Kosta glashytta. Här har tillverkning av handblåst glas pågått i obruten följd sedan bruket grundades i mitten av 1700-talet. En unik historik i svensk glasindustri som drabbats hårt av konjunktursvackor och global konkurrens.

Annons

Hantverket att blåsa glas kom på 1600-talet till Sverige. Invandrande yrkesmän från norra Europa byggde basen i den småländska glasindustrin och la grunden för Glasriket.

Orrefors, Kosta och Boda tillhörde de verkligt stora glasbruken med tillverkning av serviser, prydnadsföremål, lampor och konstglas.DSC03859-700x935Anrikt varumärke still going strong!

Ett stenkast från Kosta Boda Art Hotel ligger fabriken med sin tegelfasad och fabriksskorsten.

Här tillverkas fortfarande handblåst glas under varumärket Orrefors, exempelvis Nobelservisen, formgiven av Gunnar Cyrén och servisen Intermezzo av Erika Lagerbielke.

DSC03840

Det är fascinerande och smått svindlande att kika in i Kosta glashytta där vackra glas skapas i hantverksbaserad produktion – på svensk mark – som för hundratals år sedan!

Moment för moment, från den glödande glasmassan som fångas i ugnarna, till slutfinish i sliperi och avsyning, formas glas, ett efter ett…

DSC03852-700x1245

I ett hörn i fabriken finns glasblåsarnas verktyg;  sax att klippa den heta, sega massan och tänger att vidga och forma, fästa och och slå bort…

Kosta Glascenter, inrymd i en röd tegelbyggnad på bruksområdet intill fabriken, är en viktig kugge i att utbilda, synliggöra och berätta om glashantverket.

Vid centrets egen hytta tillverkas kortare serier, exempelvis på uppdrag av formgivare.

Här kan även privatpersoner få glas tillverkat efter egna ritningar – eller prova på den svåra, svåra konsten att blåsa glas…

DSC03781

Hyttans glasugn brinner dygnet runt, året om. För ett otränat öga går det inte att se den glödande glasmassan, som håller en temperatur på runt tusen grader…

Men därinne i hettan finns det som jag om en liten stund ska forma till ett objekt i skimrande glas!

DSC03763

Färgpigment finns för den som vill – men jag ska försöka mig på att blåsa fram ett objekt i rent klarglas, vackrast av allt!

DSC03768-700x1245

Glasmassan är rörlig som tjockflytande honung.

Men det krävs bara en liten puff i blåsröret, lätt som en vissling, för att en klar luftbubbla ska växa inne i den glödgande glasbollen – magiskt!

DSC03772

I glasblåsarens sits får jag hjälp av glasblåsare Lars Andersson att skapa en grundform för mitt glas.

Samtidigt som Lars snurrar röret ner längs metallspåren på bänken sidor, formar jag med en skopa sidorna på glasbollen.

DSC03769

I takt med att glasmassan svalnar klarnar glaset och får genomsikt.

Ett viktigt moment är att sätta fast en så kallad puntel – en bit glasmassa som plockas ut ur ugnen med ett rör och fäst fas i botten på objektet som glasblåsaren arbetar med.

Därefter knackas blåsröret bort och glaset formas vidare. När objektet är klart knackas även puntel bort och kvar blir ett skrovligt märke.

Det är just puntelmärket under foten eller botten på exempelvis en vas eller ett objekt som bevisar att glaset är hantblåst.

Bruksglas brukar få behålla sitt skrovliga märke, men finare glas slipas i botten till ett jämn, slät inbuktning.

DSC03809

Glas spricker, krossas, lossnar, blir snett, får fel färgnyans eller blessyrer i strukturen och måste helt enkelt kasseras.

Men inte mitt..!

IMG_1820

Lite böljande i strukturen och med någon liten luftbubbla – men klart och fint och med sitt puntelmärke i botten – mitt glas blev en vas!

Sätter en av trädgårdens envist blommande novemberrosor i mitt alldeles eget glashantverk och känner mig riktigt stolt!

Stort tack till Lars på Kosta Glascenter!

P.S.

Glaskonstnärer  verksamma vid Orrefors Kosta Boda finns representerade på brukets glasmuseum, inrymt i det det gamla brukskonstoret med tillbyggnad.

DSC03813

Utställningen är uppdelad kring de olika formgivarna och allt är till salu, vilket innebär att utställningen ständigt förändras.

DSC03829

Brukskontorets gamla kassaskåp passar perfekt för Åsa Jungnelius gigantiska glasjuveler.

DSC03835

Här  Ludvig Löfgrens läckert färgskimrande uggla.

DSC03821

Fräsch vårlik inspiration (eller varför inte juldukning!) med glas i silver och vitt och Lena Bergströms magnifika, slipade ljusstakar Carat.

DSC03819

Här objekt i vitt med Carat-slipade inslag.

DSC03832

Mer glas i vitt och silver – glasservis och objekt formgivna av Anna Ehrner.

DSC03823

Ja, tack, snälla tomten!

Mer info om upplevelser i Kosta, kika på  www.kostabodaarthotel.se och www.kostaglascenter.se.
Laddar