Konsthantverk

Konsthantverk -KH1_bord -2985

Besök i belysningsfabriken

Många gillade och delade inlägget här i bloggen om Lightworks hantverksmässigt tillverkade lampor från Turkiet (se Belysningshantverk under kategori Belysning till höger på sidan).

Annons

Då är det extra roligt! att få berätta om det anrika svenska belysningsföretaget Konsthantverk som nu gör succé med sin nya kollektion. Tillverkade i mångåriga lampverkstaden i den lilla orten Tyringe i Skåne.

Lampan på bilden ovan fanns med i företagets produktion redan 1926. I material som mässing, stål och plåt, lanseras den nu i förfinad form under namnet KH#1.

Konsthantverk -December -2400

Här är adventsbelysningen December i sliten, opolerad mässing. Designer är Sabina Grubbeson som med sin innovativa formgivning är del i den satsning som familjen Henriksson genomför med sitt företag Konsthantverk.

Till det bästa med mitt jobb är företagsbesöken. Att få komma in bakom fabriksdörrar och verkstäder och möta människorna bakom produktion och produkter.

Lära om hantverk och traditioner, visioner och verklighet, teknik och formgivning och – inte minst – produktionsvillkor .

Som redaktör för dåvarande branschmagasinet Möbler & Miljö fick jag för några år sedan möjlighet att besöka  just  Konsthantverk  i Tyringe – en spännande resa!

IMG_2487

Belysningsfabriken Konsthantverk ägs och drivs av Kurt Henriksson och sönerna Joakim och Paul. I företaget arbetar även brödernas kusin Carina Larsen.

Företaget grundades redan 1921, och drevs i flera generationer av samma familj. På 1980-talet tog Kurt Henriksson över lampverkstaden strax norr om Hässleholm i Skåne.

Det går knappast att föreställa sig att slutprodukten är fragila lampor med glasglober, textilskärmar och blänkande metall när man kliver in genom fabriksdörren.

Första intrycket är en mekanisk verkstad – vilket ju stämmer i högsta grad! – med svetsar, svarvar, lackering, montering och oändliga mängder armaturdelar.

Och så allt material; metallstänger, plåtar, skruvar, bleck, kupor i mässing, koppar, stål och specialtillverkade verktyg till olika lampmodeller.

IMG_2488

Hos Konsthantverk  är just hantverksskickligheten  hos mångåriga medarbetare viktig – inte minst för att skapa förutsättningar för ny, spännande design.

Innanför väggarna i belysningsverkstaden finns specialistkunskaper, något som bland annat innebär att spektakulära beställningar kan genomföras.

Kennedy Center i Washington hänger exempelvis ljuskronor, formgivna av Carl Fagerlund och tillverkade av Orrefors i samarbete med Konsthantverk.

Teatrar, sammanträdesrum och offentlig miljö som exempelvis restauranger är stora beställare av Konsthantverks lampor.

Men företagets förnyelse och designsatsning har också i och med årets kollektion uppmärksammats hos alltfler formmedvetna konsumenter.

 

Konsthantverk -Rosdala_råmäss -4000

Konsthantverk tillverkade i många år glas till sina lampor i  Rosdala glasbruk i Småland. I dag sker den tillverkningen utom Sveriges gränser, men tiotusentals formar finns kvar i det gamla glasbruket fortfarande ägs av Konsthantverk.

Det var just rötterna i glasblåsarkonsten som formgivaren  Sabina Grubbesons tog fasta när hon skapade pendeln Rosdala  (bilden ovan) i Konsthantverks nya kollektion 2014.

I formen syns glasblåsarens rör och den växande, klara bubblan av upphettad glasmassa.

Rosdala som är fin liggande på ett bord, precis som…

Konsthantverk -Spole_ask -3475

 

… modellen nedan, lampan Spole, även den ur Konsthantverks senaste kollektion.

”Med fäste i trä och glob i glas är inspirerad av det svenska textila arvet,  med sladden som går att vira runt träfästet när pendeln ligger på ett bord eller en hylla. Som just en textilspole!” berättar Sabina Grubbeson.

Konsthantverk -Kanna_svart -3700

Tradition och historik  inspirerade Sabina Grubbeson till pendeln Kanna (ovan) i Konsthantverks kollektion 2014.

Nedan ytterligare Grubbesons samtida belysningsform med bas i företagets tradition – borstad mässing, fint formad armatur och textilsladd i industriinspirerade Edison.

Konsthantverk -Edison_ner -1825

Modellen Kavaljer (nedan) i mässing med textilsladd och klassisk skomakarskärm  finns både som pendel, golv- och bordslampa. Design Sabina Grubbeson för Konsthantverk 2014.

Konsthantverk -Kavaljer_bord_svart -2950

 

 

I förra veckan bjöds pressen på en presentation av Konsthantverk hos PR-byrån Studio St Paul i Stockholm.

Under presentationen fick vi  kika på Sabina Grubbesons skisser till den kollektion som lanseras av Konsthantverk på Stockholm Furniture & Light Fair i februari nästa år.

Coola, smarta, snygga och spännande lampor. Jag tippar fortsatt framgång för Konsthantverks kombo av ett skickligt samtida formspråk och hantverksmässig tillverkning med kvalitet och tradition i verkstaden på den skånska slätten.

Mer info: www.konsthantverk.com


 • Ewa

  Vilka härliga lampor! Tack för ett bra inlägg:)

 • Charlotte

  Tack! Roligt att du tyckte om lamporna och välkommen in på bloggen igen!/

 • katarinamatsson

  Tycker deras lampor är så fina – dessutom känns de gedigna! Fint gästrummet blev förresten 🙂

  https://ettrumtill.elledecoration.se/Laddar