Lackerade ytor

okänt

Lager på lager…

Östasiatisk museet i Stockholm visar nya utställningen A New Layer med objekt av svenska formgivare, tillverkade med uråldrig asiatisk teknik.

Det hela handlar om lackarbeten, där en tusenårig tradition skapar olika metoder för att ta fram helt unika lackerade produkter.

Annons

Formgivarna Matti Klenell, Stina Löfgren, Mattias Ståhlbom och Carina Seth Andersson har tillsammans med lokala hantverkare på plats i Taiwan arbetat fram en serie möbler, keramik och inredningsdetaljer.

okänt_1

Totalt visas 35 olika produkter och projektet, som startade för drygt två år sedan, är ett samarbete mellan de svenska formgivarna och National Taiwan Craft Research and Development Institute, NTCRI.

Organisationen grundades på 50-talet och har som huvudmål att via forskning och projekt utveckla och främja taiwanesisk form- och hantverkstradition. Tidigare har NTCRI samarbetat bland annat med designskolan i Eindhoven och formgivaren Nendo.

Ett annat exempel på organisationens visionära arbete är designprojektet Yii, som resulterade i en stor utställning i Milanos designmuseum Triennale – en av höjdpunkterna under designveckan i Milano för några år sedan.

Nu är det alltså dags för visning på Östasiatiska museet av svensk samtida design i asiatisk hantverksstradition…

Matti Klenell

Bilden ovan visar objekt formgivna av Matti Klenell; bricka, brukar och små kärl med lack och inläggningar.

okänt_2

Materialen i möbler och designobjekt är keramik, trä, metall, flätad bambu, textilier och sten – gemensamt är att samtlig design innefattar lackarbete i någon form.

Carina Seth Andersson

Flätade form av Carina Seth Andersson i utställningen A New Layer på Östasiatiska museet i Stockholm.

Utställningen A New Layer pågår fram till den 8 februari nästa år.




Laddar