Milanotips

IMG_1837

Modehantverk av Erik Bjerkesjö/galleria Carla Sozzani.

Mode, mat & textil konst

Mässdagarna under Milano Unica bjöd på flera härliga designevent även utanför mässhallarna i Fireramilanocity. Utställningen On Stage med mode av internationella designer tog oss exempelvis till superhärliga  multidesignbutiken/bokhandeln/restaurangen Corso Como 10.

Annons

Här, i galleria Carla Sozzani, presenterades modehantverk av unga designer. Utställningen arrangerades i samarbete med textilföretaget Woolmark och bland de åtta modekonstnärer som valts ut från ett femtiotal ansökningar, fanns svenske Erik Bjerkesjö.

IMG_1909

Till vardags arbetar Erik Bjerkesjö hos Acne, men driver parallellt och målmedvetet sitt visionära klädskapande, utan att vindla iväg i trenddjungeln och med stor känsla och kunskap för hantverk, tradition och kvalitet.

Eriks plagg och skor var bland de bästa i utställningen, tycker bloggen.

Men det fanns fler modekonstnärer…

Fantastiskt läckert och resultat av en enastående vävteknik presenterade exempelvis kinesiska designern Uma Wang.

I den lilla utställningsmontern visade hon  sina hyllade kreationer från Milano Moda Donna. Som den här omlottklänningen i tunt ylle med invävda medaljonger…

IMG_1850

…och klänningen nedan med vackert fall, där textiliens ovanpåliggande fibrer samt resårindraglika partier vävts i ett stycke! i en italiensk vävstol…textilt superhantverk!

IMG_1852

Mer mode i rött möter i Corso Comos modebutik några trappor ner från galleriet, där amerikanska modeikonen Diana Vreeland uppmärksammades i en egen liten expo-in-shop.

IMG_1899

I designbutikens öppna ytor fokuseras bland annat på prylar  från 80-talshypade Memphisgruppen

IMG_1875

IMG_1877

…objekt och glas som enligt vissa förståsigpåare nu står för en revival.

Nedan en pigg variant på jordglob med veckat stuk från Marumo Printing.

IMG_1891

Missa inte Corso Como på gatnummer 10 – ett säkert stopp under Milanobesöket.

Alltid aktuellt med härliga utställningar, handplockat mode, skön, cool och knasig design och mängder med böcker i bokavdelningen – det finns mycket att inspireras av  i den gamla byggnaden. Restaurangen och caféet mot en grönskande innergård är perfekt för en kaffe eller ett glas vin.

Fram till den 2 november visar galleria Carla Sozzani/Corso Como en utställning med foton på Bettina, en av de mest fotograferade kvinnorna i modevärlden kring 1940- och 50-talen.

Bettina var en modedesignernas musa och utställningen visar sköna svartvita bilder på modellen i mode från Jacques Fath, Coco Chanel, Christian Dior och Hubert de Givenchy bland andra – www.galleriacarlasozzani.org

IMG_1905

Skön Corso Como-oas med högblank lack i golven och utsikt mot den gröna djungeln på den gamla husets innergård.

IMG_1907

www.10corsocomo.com

IMG_1914

Fina ytterkrukor i mönstersynkad mosaik i caféet.

En stenkast från Corso Como, den stora Smeraldo-byggnaden, ligger matpalatset Eately, ett suveränt koncept saluhall/matbutik/vinhandel/bageri/café/restauranger allt-i-ett. Konceptet uppfanns av Oscar Farinetti och starten gick med en första Eately i en ombyggd fabrik i Turin.

IMG_1923

I dag finns Eately med flera matpalats i New York, Tokyo, RomChicago och Bologna och är bästa tipset för lite härliga italienska delikatesser, lunch, middag eller shopping.

Inte bara matprodukter finns på butiksmenyn, utan även redskap, textil och köksprylar.

IMG_1995

www.eately.com

Textilkonst i Triennale

Sedan den allra första resan till Milano har designmuseet Triennale varit ett givet stopp. Hit går bloggen alltid, alltid för att kika på fina utställningar och formevent.

I samband med Milano Unica öppnade utställningen Textile Vivant med ”textila spår, erfarenheter och forskning” vilket visade sig vara betydligt mer spännande än det kanske låter…

IMG_2147

Teknisk textil från Dainese i funktionsplagg.

Ledande italienska textilproducenter som Dainese, Eurojersey, Candiani, Segna Baruffa Lane Borgosesia och Stone Island sponsrar med textilier och plagg i installationer med såväl historiska referenser som framtida tekniska landvinningar.

IMG_2194

Eurojerseys installation med Mondrianmönstrad klänning ….

IMG_2183

…och regnbågslängder.

Mer denim…

Candiani Denim presenterar bredd i hela kedjan, från ofärgad fiber till färdig väv…

IMG_2262

… och i hallen intill hamnar vi närmast i en textil koma inför Ivana Margherita Cerisaras textila konstverk..!

IMG_2219

Skira längder i stålblå toner, veckade och mönstrade ytor, lyfter fram organzaväven i ett både mjukt och skarpt suggestivt intryck. Superläckert!

IMG_2222

IMG_2225

Veckade organzalängder och mixade naturmönster och handsömnad i detaljer från Ivana Margherita Cerisaras textila konstverk sponsrade av företaget Texpoint.

Ständigt denna denim..!

Många, många timmars jobb ligger bakom den här maffiga textila installationen, signerad Ella Maria Afram, skapad av jeansdetaljer.

IMG_2201

Klassiska jeansdetaljer som gylfknappar, sömmar, lås, hällor, linningar, skärp, läderetiketter sammanfogade till fiskhuvuden, märkligt levande med sina stora ögon och blixtlåständer.

Det stora fiskbensskelettet är tillverkat av vanliga plast- och trägalgar som sammanfogats med metallkedjor.

IMG_2203

Många jeans från Candiani Denim i Ella Maria Aframs textila konstverk…

IMG_2207

www.triennale.it

Utställningen Textile Vivant pågår fram till den 9 november – missa inte om du åker till Milano i höst!

Museet Triennale ligger invid den vackra Parco Sempione och mäktiga Castello Sforzesco och närmaste metrostation är Cadorna.

Vi återkommer med mer textila trender i mässrapporten från Milano Unica!
Laddar