Modenytt i Marais…

IMG_9968

Shopstop i fabriksmiljö 

I april slog japanska modekedjan Uniqlo upp dörrarna till sin femte butik i Paris. Adressen är 39, rue des Francs Bourgeois som slingrar sig fram i stadsdelen Marais.

Atelier des Cendres var förr  en verkstad där aska och avfall från metallindustrin bearbetades. Genom den vackert vitputsade fabriksporten gick arbetarna till ett smutsigt och farligt arbete – i dag strömmar modekunder in till en fantastiskt fin och väl renoverad gammal byggnad.

Annons

IMG_9971

 

Fabrikens vinklade höga tak, gjutjärnskonstruktionen med balkar och pelare, den höga fabriksskortstenen och fabriksklockan finns kvar. Drivhjul, kedjor och kättingar exponeras bakom glas i ett galleri som minner om den tunga jobb som en gång utfördes i Atelier des Cendres.

 

77807150_4rt7BG_OWv0j6q4WJWKOeBaUKo-CezmgPPl6x_g377g

Modejätten Uniqlo adderar sitt sortiment på hyllor, upplysta exponeringsboxar och utställningar på flera plan i den enorma verkstadshallen. Inredning och butikslayout matchas i ett diskret manér som inte inkräktar på den coola gamla arkitekturen.

IMG_9967

Det är snyggt och stiligt, helt enkelt, och en rejäl konstrast mot modekedjans jättebutik invid Parisoperan, där det ständigt råder ett rafsigt, kommersiellt myller.

Butiken på Francs Bourgeois fyller inte hela det aktuella utbudet  – men jeans, toppar och designsamarbeten går att hitta på hyllorna hos Uniqlo Marais – ett säkert shopstop vid Parisbesöket – eller bara kika in och beundra en välrenoverad historisk byggnad!

Mer Uniqlonews…

kommer från New York där kedjan satsat och byggt om flaggsskeppsbutiken på Femte Avenyn för att öppna  avdelningen SPRZ NY.

p_3

SPRZ NY står för Surprise New York och är ett projekt som Uniqlo driver i samarbete med MoMA – Museum of Modern Art i New York. År 2013 gick Uniqlo in som stor sponsor till museet, bland annat genom finansiering av avgiftsfria besök och utställningar.

I nya projektet SPRZ handlar det om ett designsamarbete, där modekedjan lanserar en specialkollektion med t-shirts och accessoarer med exklusiva tryck av konstnärer och pop-artikoner. Här finns bland andra Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Roy Lichtenstein, Keith Jaring och Jackson Pollock.

p_4

Bloggen fick upp ögonen för Uniqlos designsamarbeten för några år sedan i och med en limiterad kollektion plagg med coola Cacharelmönster från 70-talet. Enkla bomullsplagg som faktiskt hållit både tryck och passform utmärkt väl, lite förvånande med tanke på att Uniqlo är en global aktör för mode i lågprissegmentet.

Till sommarens bra köp på resande fot har vi handlat plagg med tryck av illustratören Jeffrey Fulvimari och strandplagg med klassiska hawaiianska tryck och mönster från Iolani. Företaget Iolani är grundat 1953 och ett av Hawaiis äldsta tillverkare av Alohaskjortor med hibiskusmönster.

Samarbetet med japanska Uniqlo omfattar nytryck av några av Iolanis klassiska mönster på skjortor, shorts och klänningar.

IMG_0624

Kika här för mer info om projektet SPRZ NY och Uniqlo Marais…

http://www.sprzny.uniqlo.com

http://www.uniqlo.com/fr/marais/

 
Laddar