My kind of town…

IMG_7631

STO-PHX-CHI-STO!

Befinner mig i skrivande stund i en flygplansstol på väg över Atlanten för några inspirerande dagar i sol och storstad.

Startar i Phoenix i heta Arizona och stannar i Chicago invid mäktiga Lake Michigan på väg hem.

Annons

”My kind of town, Chicago is”, sjunger Frank Sinatra och ja, jag gillar också den här stora, brusande, blåsiga staden!

Med ett spännande, dramatiskt förflutet, cool arkitektur, härlig mat och alltid nya upptäckter är Chicago ett favoritresmål.

DSC02897

Bönder, bränder och brott

Hela mellanvästerns köttindustri, virket från de stora skogarna i och runt Michigan, förbudstidens sprithantering – allt har präglat Chicago.

Immigranter från jordens alla hörn har byggt en stad som en gång hade en större svensk befolkning än Göteborg och en borgmästare från Haiti.

Under fyra dagar i oktober 1871 brann Chicago och en tredjedel av staden ödelades i katastrofen.  När det nya Chicago skulle byggas spelade arkiteker som som Ludwig Mies van der Rohe och Frank Lloyd Wright en stor roll för den urbana utvecklingen.

Chicago håller fortfarande ställningarna som en arkitekternas stad, med skolor, utställningar och en spännande, visionär urban utveckling.

DSC02920

På bilden ovan speglar sig fasaderna runt  Millenium Park i centrala Chicago i skulpturen Cloud Gate, formgiven av Anish Kapoor.

Den gigantiska runda skulpturen är utförd i blänkande rostfritt stål. Med sin organiska, mjuka form har den fått smeknamnet The Bean – ett exempel på cool design i Chicago.

Återkommer med mer från ökendamm i Arizona och formspaning i Chicago! Stay tuned…

PS Inledningsbilden visar en modell av det moderna Chicago som byggdes upp efter den stora branden 1871.
Laddar