Om böcker

IMG_5172

Gyllentryck på läderpärmar

Visst är de fina! de sirligt guldpräglade och slitna läderryggarna.

Bilden är tagen i ett stenhus på Mallorca där ett vackert uppslagsverk matchade färgflagnade brädor i ett gammal skåp.

Annons

I digitala tider letar vi för det mesta fakta via skärmen. Uppslagsverk hamnar i sopcontainer, eller i bästa fall hos antikvariat.

Men dessbättre syns böcker – bokstavligen! – i dagens inredningsmode, som detaljer i butiker, restauranger och stajlade miljöer.

Italienska möbelproducenten Cassina har exempelvis alltid med böcker i sin utställning under möbelmässan i Milano.

IMG_1897

Såhär såg det ut i Cassinas mässmonter i Rho Fiera i april. Gulnade, oinbundna böcker i travar under soffbordets glasskiva, fint matchat med vita orkidéer och grönt i blänkade klarglas.

IMG_1895

Här har Cassina arrangerat böcker i glashylla  med tennfärgade expressobryggare.

Böckernas omslag har tagits bort och de tråd-och limförsedda ryggarna i sina beigegula toner bildar en enhet på hyllans glasskivor.

På bilden nedan matchar det italienska möbelföretaget nya anteckningsböcker i gammal stil, med läderpärmar med maffiga fång ranunkler i rosa mot soffbordets marmorskiva.

DSC04955

Inspireras och inred med böcker…

Enklast är en tapet med bokhylla, finns både som digitaltryck och med mönster av exempelvis Fornasetti  hos toppföretag inom tapet.

Gör det själv – vik gulnade, oinbundna böcker sida-för-sida in mot mitten till en solfjäder och placera på soffbordet. Eller satsa på äldre böcker med läderband eller mönstrade omslag som blickfång i inredningen.

Tips!

En verklig guldgruva när det handlar om gamla böcker är Alfa Antikvariat i Stockholm. Med över 200 000 boktitlar inom flera hundra ämnesområden är antikvariatet ett av världens största.

Här finns helt enkelt en väldig massa böcker! allt från pocket till bokverk från 1600-talet, dagstidningar, tidskrifter, affischer. Antikvariatet levererar ofta också böcker till inredning i butiker och restauranger ur sitt omfattande lager.

IMG_1306

Men även nya titlar finns att få tag på. I den allt snabbare utgivningstakten lever inte böcker som förr länge i den traditionella bokhandeln, utan hamnar i antikvariaten som blir en sorts samtida bokhandlare.

Alfa Antikvariat är ett livsverk, grundat av Staffan Bengtsson 1990, då han lämnade en framgångsrik karriär inom teknikområdet för att bygga vidare på ett intresse för tryckta verk.

Trots den enorma mängden böcker lotsats besökare alltid rätt, det är bara att fråga vad som eftersöks!

Alfa antikvariat ligger ligger på Olof Palmes Gata nära Hötorget i Stockholm.

Hemsida: www.alfaantikvariat.se
Laddar