På spaning efter vintage
Fynd från förr!

I tider då minsta krackelerade loppiskopp och begagnat klädesplagg tenderar att utge sig för vintage vill bloggen bringa reda i andrahandsröran.

Ordet vintage, som härstammar från latinet, betyder gammal fin kvalitet.

Annons

Ursprungligen syftade vintage på fina årgångsviner. Men under de senaste decennierna har vintage fått ett utökad användning för en mängd områden, från bilar och båtar till mode och möbler.

Men för att en produkt ska kvalificera som vintage ska den inte enbart vara äldre, utan även i absoluta toppskick. Möbler ska vara i originalskick, slitna, men välvårdade och absolut inte amatörmässigt lagade.

När de gäller mode omfattar vintage företrädesvis plagg minst 25 år gamla. Produktion och hantverk ska hålla högsta klass. Plagget kan exempelvis vara ett exklusivt designerplagg, unikt i sitt slag, uppsytt på ateljé alternativt extremt välproducerat i löpande konfektion.

Auktionshusen har under senare år fått ett uppsving via vintage. Specialauktioner av fashionabla modekläder, skor och väskor blikr alltmer populärt. Moderna Kvalitén hos Stockholms Auktionsverk har stadigt ett mycket bra utbud av möbler, inredning och textil från 1940-, 50- och 60-talen. Inte minst Svenskt Tenn är flitigt representerat i katalogerna.

Retro som begrepp används uteslutande för nyproducerade varor, inspirerad av dåtida design.

Bloggens senaste vintagefynd är ett coolt svart/vitt slimmat fodral i bomull, uppsytt av hovleverantören Leja och med fina klädda kulknappar på ena axeln. Priset var hisnande SEK 100:- och inköpsställe Myrorna.
Laddar