På tapeten

IMG_1104

Mönsterinspiration…

Ja, denna regniga och blåsiga dag i huvudstaden startade med en tidig pressfrukost hos anrika tapetbutiken Björklund & WingqvistKungsholmstorg.

Det var Sandberg Tyg & Tapet och bjudit in till trendträff. Från tapetfabriken i Ulricehamn kom Hanna Wendelbo-Hansson, kreativ chef och Sissa Sundling, designer.

Annons

Det är Sissa Sundlings limtryckta mönstret Ava  ur vårkollektionen Brunnsnäs syns på bilden ovan. Här hittade Sissa inspiration i tidigt 1700-tal och mönstret döpte Sissa efter den unga lovande violonisten Ava Bahari.

IMG_1109

Hanna Wendelbo-Hansson berättade om hur Sandbergs designteam, där hon själv, Sissa Sundling och Karolina Kroon ingår, hittar inspiration under resor, på möbelmässor, i konst och via nät och bloggare.

Bland de fem aktuella tapettrender som presenterades finns Collector, där mönsterbilden lirar med reseminnen, stilleben och samlingar.  Riktningen New Elegance hämtar näring ur elegant nostalgi, tänk Downtown Abbey, och aktuella geometriska, veckade mönster hämtar inspirationen ur Origami.

IMG_1133

Sandbergs Tyg & Tapet grundades 1976 och arbetar i dag med såväl klassiskt hantverksmässigt limtryck av tapeter, som djuptryck, screentryck och digitaltryck. All design och produktion sker inom fabrikens väggar där medarbetare arbetat i flera decennier.

Rydal och New York Stories heter de två kollektioner som lanseras på nyåret och i början av november kommer kollektionerna att presenteras för pressen.

Själv har jag haft förmånen att besöka fabriken i Ulricehamn för ett reportage och kikat på de nya mönstren. Den som väntar på något gott…så stay tuned!

Nu lite bilder från tapetbutiken Björklund & Wingqvist, där bland annat det stora intresset för William Morris tapetkonst är synligt i skyltningen.

IMG_1099

William Morris verkade under andra hälften av 1800-talet och har skapat odödliga mönster som ständigt möter nya generationer designintresserade.

Även Morristextilierna är på tapeten..!

IMG_1105

Björklund & Wingqvist ägs av familjen Gimmersta som även äger tapetvarumärkena Decor Maison och Rebelwalls samt distributörföretaget Tapetterminalen.

För ett par år sedan förvärvade Gimmerstagruppen även Sandberg Tyg och Tapet.

Många stockholmare har genom decennierna skickats till Björklund & Wingqvist för att välja tapeter till sina hyreslägenheter. Företaget samarbetade i många år exempelvis tätt med allmännyttan.

I dag är många bostäder omvandlade till bostadsrätter, men för både  äldre och yngre designintresserade är det till just butiken vid Kungsholmstorg man går för att välja en ny tapet.

Björklund & Wingqvist har svindlande 35 000 olika tapetmönster i sortimentet!

IMG_1102

Jag berättar mer om Sandbergs fina nya tapetkollektioner när det blir dags för premiärsläpp!

Avslutningsvis en bild (nedan) på en fin liten pall som bildade blickfång i ett hörn i den stora tapetbutiken.

Tips!

Rita av ett mönster, eller en detalj,  från en favorittapet.

Kalkera av på en enfärgad yta. Kika på loppis efter en pall, ett litet bord, eller bricka.

Måla mönstret med dekor- eller lackfärg. Använd gärna små provburkar av färger du vill testa hemma.

IMG_1107


  • Johanna

    Sandberg gör ju också väldigt fina barntapeter, kan tipsa alla om det som vill hitta fina tapeter till barnrummetLaddar