Sagolik design

IMG_2280

I en annan del av världen…

Prunkande krasse och doftande blomsterfång omger det lilla huset i Hobbiton, inspelningsplats för hobbitriket The Shire i magiska Sagan om Ringen.

Det är också en alldeles fantastisk saga i sig hur det en dag knackade på dörren hemma hos farmarfamiljen AlexanderSydön i Nya Zealand.

Annons

Här, på fårfarmarens mark hade filmscouten funnit Middle-Earth och nu började man skapa hobbiten Bilbos sagoland…

IMG_2287

En liten dal med mjuka, gröna kullar, böljande backar och små gräsbevuxna hus är i dag en av Nya Zealands hot-spots för utsocknes från världens alla hörn.

Det är också en strålande upplevelse att vandra runt i hobbitriket, i sig en kreativ saga där hantverksskicklighet och äkthet genomsyrar varenda detalj…

IMG_2296

…som här utanför Bilbo Baggins hus med prunkande trädgård och stentrapporna där Frodo och Gandalf Grå  blickar ut i solnedgången innan Frodo ger sig av och det storslagna äventyret börjar.

IMG_2354

I dag står Hobbiton stark, även om det inte var tänkt så från början. Tvärtom, efter filmteamet var klart, började man nedmontera miljöerna.

Men hängivna Tolkienfans hade redan hittat till den avlägsna dalen och funnit regissören Peter Jacksons filmade fantasirike… IMG_2300

Nu byggdes The Shire upp igen, dels för filmatiseringen av The Hobbit, fortsättningstriologin om Bilbo, även den i regi av Peter Jackson.

Men också som kommande besöksmål och en av Nya Zealands största turistattraktioner. Drygt 300 000 människor kommer varje år från hela världen till hobbitriket.

The Dragons Inn där hobbitarna festar loss i filmen, är i dag den mest välbesökta puben på hela Nya Zealand!IMG_2270

Själv vandrar jag runt grymt imponerad och knockad av charmen, dofterna, scenerierna i en alldeles sagolik verklighet… i en annan del av världen.

IMG_2333

På resande fot i Nya Zealand och – om någon vecka – Australien fortsätter jag designspaning och rapporterar här i bloggen och på Instagram – inredhemma. Stay tuned!

www.hobbitontours.com
Laddar