Sommarskrapet – final..!

IMG_1241

Äntligen klara! 

De slitna, gamla caféstolarna har fått sin slutfinish och står nu renoverade och nymålade på husets veranda. Sommarskrapet, som vi kallat vårt skrapa-slipa-laga-måla-projekt, är nu i hamn. Efter de sista penseldragen tog vi den här bilden…

Annons

IMG_1216

… och kan nöjda konstatera att resultatet blev riktigt fint. Jämför med den här bilden…

IMG_0090

Vi hittade stolarna på Myrorna och betalade 100 kronor för paret med fina smidda ihopfällbara järnstommar. Även om träsitsarna var rötangripna är det såklart ett fynd. På den ena stolens sits måste alla ribbor utom kantdelen bytas. Krysstagens bultar är sönderrostade och…

IMG_0085

…ryggstöd och träsitsar övermålade i omgångar. Färg och mängder med rost måste skrapas, borstas och slipas bort.

Steg-för-steg och lite då-och-då jobbar vi med stolarna i den rekordvarma och härliga sommaren.

IMG_0074

Nu är vi halvvägs och sedan rostiga bultar sågats loss, nya träribbor och skruvar inhandlats och fästs fast förbereder vi för målning. Först rostskydd och svart halvmatt färg till stolarnas stommar…

IMG_1077

…och exteriörfärg i nyans Elephanth´s Breath från brittiska färgleverantören Farrow & Ball. Vi beställer via välsorterade ABC Färgekonomi i Stockholm som levererar inom en dryg vecka.

IMG_0289

Allt klart för projektets höjdpunkt – målning! Stolarna är lagade, spacklade och slipade och vi tar med två stora ytterkrukor i slutfinishen.

Efter tre färglager är det dags att placera fynden på plats. En stol på var sida om ytterdörren på husets veranda.

Fixat och klart!

IMG_1249

Klättrande vildvin, olivträd i aluminiumkärl, Mårbackapelargon i terrakotta och japansk mispel, nespole, i den nymålade lerkrukan.

Japansk mispel är ett fruktbärande lövträd och våra två fint växande små träd kommer från en nespolefrukt, ett minne från en mässresa till Italien. En nespolefrukt befriades från sina svarta kärnor som planterades hemma i krukor på fönsterbrädan. Skulle något slå rot…? Jominsann, efter en tid sköt samtliga fem kärnor skott!

Efter snart sex år har vi nu två fina nespoleträd, ett tredje växer och frodas hos en kompis på västkusten och ett fjärde hos en tidigare affärskollega i Stockholm. Den femte kärnan växte visserligen, men tog sig aldrig riktigt utan vissnade ihop.

Fram till de första kyliga morgnarna i september kan vi ha våra små mispelträd på verandan. Sedan väntar vinterförvaring i garaget.

IMG_1256

På andra sidan ytterdörren en till nymålad caféstol och en mispelkruka. Olivträd på verandaräcket och små plantor av doktor Westerlunds hälsoblomma och doftpelargon.

Sommarfint och färdigrenoverat!


  • Linnea

    Åååh vad snyggt det blev!! 🙂Laddar