Sovrumsmode

 

n1_091591955_foto_gosta_glase_c_nordiska_museet

Eget rum, 1955. Foto: Gösta Glase/Nordiska museet.

Folkhemmets mest moderna rum!

Sovrummet är faktiskt ett tämligen nytt påfund. Visserligen fanns paradsängkammare på slott och herrgårdar, men majoriteten av svenskarna bodde förr extremt trångt. Familjer delade ett, möjligen två rum, och barnen saknade egen sovplats till långt in på 1950-talet.

Annons

Idag står dock sovrummet i fokus och sovrumsmodet växlar. Inte för inte ser vi nu hur kontinentalsängen paraderar i sovrummet med vadderad sänggavel, matchande bread-spread, maffiga kuddar, infällda spotlights och superteveskärm – precis som på hotell…

Nordiska museet i Stockholm visar nu sista delen i fotosviten Folkhemmets rum. Efter vardagsrum, kök, badrum har turen alltså kommit till sovrummet.

På bilden ovan kikar vi in hos tonåringen som 1955 inrett med dåtida möbelnyheter som Myran, Stringhyllan, teakskrivbordet och diskret tapet – designikoner i dag.

n1_14255_1950-tal_foto_atelje_bellander_c_nordiska_museet

Foto: Ateljé Bellander/Nordiska museet. 

En egen, vitmålad utdragbar säng blev barnrummets viktigaste möbel tillsammans med en byrå när barnkammaren blev på modet i moderna bostäder under 1950-talet. Nu började också serieproduktion av barnmöbler i större skala.

Äldre barnmöbler går att hitta på loppis om man har tur. Ofta stämmer inte måtten på sängbotten med standardmadrasser, men det går att specialbeställa till en överkomlig kostnad.

Dåtida sovrumsmode för vuxna, tja, det liknade inte våra dagars hotelldröm…

n1_008901950-1960-tal_foto_karl_heinz_hernried_c_nordiska_museet

Sovrum daterat 1950-60. Foto: Karl Heinz Hernried/Nordiska museet. 

…men visst finns även här ett och annat som kan betraktas som rejäla vintagefynd i dag- sänglamporna, pinnstolen och sängarna med svängbart sängbord.

Bäddmodet med manglade lakan och omstoppande yllefiltar hänger kvar under 1950-talet. I början av 60-talet dök de första påslakanen upp. Nymodigheten presenterades först i postorderkataloger innan den stora boomen kom och påslakan blev allenarådande i bäddmodet.

Missa inte Nordiska museets utställning kring Folkhemmets sovrum som pågår fram till 19 april!

Passa också på att se museets permanenta utställning kring boende genom tiderna och Folkhemslägenheten – fint och  intressant iscensatt med objekt ur Nordiska museets fantastiska arkiv.

Kika här för info: www.nordiskamuseet.se
Laddar