Tendencefavoriter (2)

ply_bedside table_open_white

Hållbart, hantverk & återbruk

Möbelformgivaren Chrisoph Friedrich Wagner är baserad med egen studio i mässtaden Frankfurt. På  Tendence/Ecostyle presenterar han sitt projekt Ply – en möbelserie där spill från tillverkningen av en produkt, återbrukas till en annan.

Annons

Materialet är plywoodlaminat som fogas samman till tjocka skivor, ur vilka möbler och inredningsföremål tar form. Plywoodskivornas lager syns i konstruktionen, ungefär som sediment i en bergssida.

Sängbordet ovan med utfälld mittdel i skivan för förvaring…

ply_bedside table

… ser ut såhär med lådan infälld och dold i plywoodlagrens kompakta form.

ply_bed

I kollektionen Ply startar Wagner med den största möbel, en sängram, där den utfrästa mittdelen, förutom till sängbord, tar form i…

ply_desk

…ett skrivbord…

ply_desk_detail

…även det med en till synes dold utdragbar låda med förvaring.

Mindre spill vid tillverkningen blir till till vaser och lampor…

ply_lamps ply_multiple socket

… och minsta del i kollektionen Ply från studio Christoph Friedrich Wagner är den här kopplingsdosan med elurtag.

Tendence/Ecostyle-mässorna är en arena för mindre, lokala producenter. Exempelvis Alexander Ortlieb, ett familjeföretag inom träsnideri, baserat i orten Bernau i Schwartzwald. Träd från de mäktiga omgivande skogarna förvandlas till utsökta föremål i Ortliebs verkstad.

Superfint, taktilt hantverk som ekollon, nötter och vackra vaser. Kika här…

IMG_1395 IMG_1397 IMG_1402

I mässhallen för Modern Crafts hittar vi projektet Uashmama,  initierat av Toscanabaserade familjeföretaget Le Sorelle. Produkterna tillverkas av tvättbart papper som sys till säckar, påsar och tvättkorgar för förvaring och odling exempelvis.

IMG_1386

IMG_1384

Mer nytt kring odling presenteras bland annat i Talents, mässans utställning för unga formgivare. Här visar portugisiska formgivaren Carla Lopes/FORM sina flätade plantkorgar, tillverkade av kasserade presenningar.

Materialet strimlas med hjälp av en läderkniv och flätas sedan till korgar i olika storlek, enkla att fästa på krokar eller rep.

IMG_1347

 

På en inköpsmässa som Tendence visas ett bredd utbud produkter, allt från det mindre väldesignade och faktiskt rejält fula –  till alldeles utsökt och unikt hantverk.

Ett exempel på designlyx i det översta prissegmentet är japanske produktformgivaren Jun Murakoshis munblåsta glasvaser och fat, försedda med en dekorativ ovansida av tunna, flätade trådar.

Varje objekt är unikt och ett topphantverk för runt 20 000 kronor… om de någonsin kommer att säljas. Hittills har Murakoshis objekt utförda i samarbete med tre glasblåsare i Japan, ställs ut och prisats på designmässor.

Om, eller ens när, objekten kommer i serieproduktion, vet inte ens formgivaren själv…

DSC02650 kopia

Mer vackert glas visas i montern hos Rike Scholle och Eduard Deubzer/studio Scholle Deubzer från tyska Haardorf

IMG_1446

… Rike Scholle blåser glaset och Eduard Deubzer graverar in mönster på traditionellt vis med skarpa stenförsedda spetsar.

IMG_1448

Alltid, alltid vackert med klarglas..!

Mer mässrapportering…

Bloggen är i skrivande stund på italienska textilmässan Milano Unica för att kika på modetyger och trender för F/W 2015-16. Mässan är en branschmässa där modeföretag köper upp material för kommande kollektioner.

Utställarna är italienska och internationella topproducenter av modetyger, men mässan visar i idéutställningar bland annat även uppsydd design.

area_trend_065

Mode-möbler-marknad är i vår snabba tid i stor sett i ständig synk. Branschglidningen mellan mode och inredning blir allt tydligare.

Modeföretag satsar på inrendningskollektioner och textil- och möbelföretag marknadsför sig med modekoncept. Ett exempel är svenska Bolon som redan för flera år sedan visade sina vävda plastgolv som modekreationer under Milano Design Week.

Blå, blå vindar sveper in i modebilden nästa sommar. Indigo och denimtoner rules – och alldeles säkert får vi praktiskt taget simultant ett rejät blåblås även i inredningsmodet.

Det finns med andra ord alla skäl att plöja Milano Unicas montrar, materialbord och trendutställningar. Don´t miss – mässrapport kommer!

directions_ss_2015_053

Milano Unicas skarpte trendkonsult Angelo Uslenghi mejslar ut säsongens inspiration, riktningar och flöden på januariupplagan av Milano Unica.
Laddar