Tendencefavoriter

IMG_1427

Blomsterkärl, design Francesco Dell´Aglio, LITHO Ceramic.

Montersvep med hantverksfokus

Färre utställare men högre designhöjd och bättre produkter är en snabb sammanfattning av helgens besök på branschmässan Tendence i Frankfurt.

Annons

Blandningen av högt och lågt, det vackra och innovativa hantverket och kontrasten i  jättemontrar med rejält hemska prylar är smått fascinerande – men ett mässutbud som speglar villkor och verklighet på en global kommersiell konsumentmarknad.

Vi startar rapporteringen med tre monterfavoriter. Som det italienska familjeföretaget LITHO Ceramics fina blomsterkärl. Företaget är baserat i Neapel och närheten till vulkanen Vesuvius möjliggör en keramik med vulkanisk lera.

För designen står art director Francesco Dell´Aglio och kärlen har en smart inbyggd variant av självbevattning. Dekorationen påminner om just de blekta antika fresker som återfunnits vid utgrävningar vid bland annat Herculaneum.

IMG_1431

I avdelningen Talents för unga formgivare presenterade nederländska designern Renée Boute ett fantastisk projekt där hon tillverkar papper av spillprodukter från frukt- och grönsaksodling.

Projektet heter AGF Class 3, versalerna är förkortningar av holländskans ord för potatis, grönsaker och grukt och siffran 3 är en kvalitetsbestämning att produkterna ska gå till komposten.

Metoden är densamma som vid papperstillverkning av lump och designern samarbetar med ett pappersbruk kring tekniken.

De skickliga, äldre hantverkare blev dock något förvånade när Renée först dök upp med sina grönsakslådor och frågade om det gick att återvinna kompostavfallet…

IMG_1458

Men det lyckades! och i montern visar Renée Boute en av två kokböcker som hon tillverkat för att berätta om projektet och tekniken. Böckerna är vackert inbundna och konstverk i sig.

AGF Klasse 3 ui

Den alltigenom ekologiska produktionen skapar papper som inte enbart har naturliga färger, utan även skiftar i ytstruktur, allt beroende på vilken frukt eller grönsak som används vid tillverkningen.

Exif_JPEG_PICTURE

Hittills har Renée och de äldre medarbetarna på pappersbruket stått för tillverkningen. Nu hoppas hon på produktion i större skala och en möjlighet att skapa fler produkter, exempelvis tapeter, av det vackra naturmaterialet.

AGF Klasse 3 rug

Mängden juldekorationer är enormt i hallarna, vi gjorde ett snabbstopp inför den här lika enkla som vilsamma varianten i montern hos företaget O Living. Stjärnor och kottar i vitt porslin dekorerar enkla svarta grenar. Ett tips att fixa själv med vita pappersdekorationer exempelvis.

IMG_1434

Mer porslin presenterades hos keramiska formgivaren Eszter Imre, född i Ungern med bosatt i Göteborg. Imre med eget varumärke Imreszti ställer ut porslinssmycken i kollektionen Table Wear, ett projekt i samarbete med ungerska porslinsfabriken Herend Porcelain.

IMG_1507

Formgivaren har valt ut delar av klassiska porslinsmodeller och mönster som sedan specialtillverkats och målats enligt de superhemliga metoderna (inte ens Imre själv fick vara med…) och delarna har sedan försetts med smyckeskedjor och fästen.

Historia och tradition förvandlar objekt för det dukade bordet till bärbara accessoarer. I dagsläget finns endast en liten exklusiv kollektion, men Imre som arbetar i favoritmaterialet porslin, hoppas få möjlighet att skapa en bredare kollektion i andra samarbeten.

IMG_1502

 

Mer finns att berätta från Tendence, stay tuned
Laddar