Till fots i Windy City

DSC03359

Byggnader, bränder och Frank´s eskapader

Kikar igenom bilderna från senaste besöket i en av mina favoritstäder – Chicago.

För någon månad sedan var hösten fortfarande mild i Windy City  med sol och blå himmel –  långt till minusgrader och Lake Michigans prövande isiga vindar…

Annons

Som upplagt för strövtåg och upptäckter i en världsstad med en dramatisk och unik historia!

DSC03356

Att bara strosa runt, område för område, kvarter för kvarter och ständigt mötas av en urban stadsbild med spännande arkitektur i stor variation är härligt.

Chicago är inte för inte en arkitekternas stad, där framförallt stora privata förmögenheter och entreprenörsgiganters investeringar möjliggjort ett visionärt stadsbyggande.

Under hela 1800-talet byggdes det överallt i Chicago – den lilla handelsposten som via ett kanalbygge kom att länka samman hela norra USA och Kanada med mellanvästern och sydstaterna.

Men det byggdes i trä och bränder var vardag i 1800-talets Chicago…

DSC03405Trump Tower, drygt 350 meter och Chicagos näst högsta byggnad efter Willis Tower (f d Sears Tower), rymmer hotell och lyxlägenheter.

I oktober 1871 rasade i tre dagar den hittills största branden i Chicago. En tredjedel av den dåvarande centrala delen av staden ödelades. Mirakulöst nog krävde branden endast några hundratal offer, trots det kraftiga förloppet.

Redan månader senare var sanerings- och återuppbyggnaden i gång.

Under de kommande femtio åren byggs en ny stad där tekniska landvinningar, internationella influenser och dåtidens topparkitekter tävlade om makt och inflytande i Chicago.

Häng med på en rundtur..!

IMG_1987Chicago Riverwalk med majskolvsliknande Marina City i blickfånget. Ritad av Bertrand Goldberg 1959, färdigbyggd fem år senare. Hisnande visionärt, två byggnader med parkeringsplatser i de  13 första våningsplanen, mittplan med tvättstugor och förråd och så upp till himlen, lägenheter med knappt en enda rät vinkel!

DSC03329Roströda broar med dekorerade gjutjärnsräcken leder tåg och bilar över Chicago River. Egentligen ett system av grävda kanaler och mindre floder som tillsammans utgjorde en handelsled, farbar från de stora sjöarna i norr via Mississippi och ner till Mexikanska Gulfen. Utan vattenvägarna hade Chicago förblivit en en liten förgäten handelspost ute i obygden…

IMG_1983Merchandise Mart, en megabyggnad i art decó, signerad arktiketerna Graham, Anderson, Probst & White stod klar 1930 och var då den största byggnaden i världen. Ett gigantiskt handelspalats för alla tusentals grossist- och handelsfirmor som verkade i staden. I dag rymmer byggnaden bland annat två våningar med restauranger och butiker. DSC03334Gammalt möter nytt i en ständigt föränderlig stadsbild…

DSC03364...där även globala modemärken sätter avtryck i världsstaden i känt rutstuk! 

DSC03377Saknas autentisk atmosfär återskapas den, som här i brittiska modemärket AllSaints Spitalfields flaggskepp på Michigan Avenue, shoppingsstråket The Magnificent Mile

DSC03373Rufft trägolv, vitputsade tegelväggar, gamla spinneri- och väverimaskiner – och 800 gamla Singer symaskiner! bildar bas för AllSaints coolt urbana dam- och herrmode. 

IMG_1975Arkitekt Daniel Burnham startade projektet, de fyras gäng GrahamAndersonProbst & White avslutade och 1925 stod Chicago Union Station klar. 

IMG_1971Magnifika väntsalen Great Hall med vackra art deco´detaljer, klassiska pelare och ett välvt glastak har sett miljoner och åter miljoner människor passera på resan västerut. 

IMG_1973Vad kan man säga annat än att Chicago Union Station är världens häftigaste tågstation..!

DSC03316Ett mästerverk i sten, marmor med tunga, snidade bänkar i väntsalen och blänkande, ornamenterad mässing i ledstänger som minner om Chicagos blomstrande tider som en av världens riktaste och snabbast växande städer.

IMG_1965Samma framgångshistorik möter i centrala Chicago, The Loop, där överdåd präglar i de stora, gamla hotellen och skänker en stuns av lyx även till nutida resande i sneakers och jeans.

Mitt hotell, Palmer House, byggdes ursprungligen som en bröllopsgåva! från entreprenörmagnaten Potter Palmer till nyblivna hustrun Bertha Honore.

Tretton dagar efter hotellet öppnat 1871 rasade storbranden i Chicago och tog med sig byggnaden i lågorna..! 

IMG_1964”Some guys have all the luck…” och Potter Palmer tycks även ha haft etablissemang, banker och hela samhället med sig. Redan några dagar senare, med röken fortfarande pyrande ur förödelsen, lyckas han låna upp en då hisnande summa av 1,7 miljoner dollar (cirka 13 miljoner kronor) med sin namnteckning som säkerhet. 

Hotellet återuppbyggdes, men nu med massiv sten i varenda vägg! Dåtidens alla pampiga element finns kvar i den överdådigt dekorerade foajén i det som i våra dagar är USA:s äldsta hotell med en obruten verksamhet sedan 1873. 

DSC03418Längs gatan Astor Street i området Gold Coast går strövtåget längs rader av 1800-talsbyggnader. Hus i sten med burspråk, grindar och staket i gjutjärn. Här på Guldkusten slog sig den förmögna societeten ner tillsammans med entreprenörer och hotellmagnater som Potter Palmer. 

DSC03415I dag är Astor Street klassat som historiskt minnesmärke  –  stilmässigt finns här en stor variation av tidstypiska privathus från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. 

dessa byggnader som nuförtiden lockar besökare som jag själv till den lilla gatstumpen… 

DSC03424Nej, det är den här porten jag stannar upp vid. En dörr i ekträ med smidda ornament i art decó, eller det som vi i Sverige kallar för jugend…

DSC03430Ekporten sitter i en fasad med blyinfattade fönster, en utskjutande balkong med pelare och över dessa ett takslut i två sektioner med skarpa, raka vinklar…

DSC03434Ja, det handlar såklart om Frank Lloyd Wright! Arkitektgeniet som startade sin världsomspännande karriär just här i framgångarnas och de feta plånböckernas Chicago.

Frank´s eskapader

Utan slutförd formell utbildning, men med självstudier, stora visioner och ambitioner, hade Frank Lloyd Wright i slutet på 1880 anställts som ritare vid den erkända arkitektfirman Adler & Sullivan.

Tillsammans med Louis Sullivan ritar Lloyd Wright ett hus på uppdrag av James Charney och 1891 står huset klart på Astor Street.

Huset var något alldeles extra och sensationellt, olikt i varje detalj övriga hus på gatan. Men det blev en kick-off för Frank Lloyd Wright och redan några år senare startade han en egen studio, med stöd av Sullivan.

I området Oak Park i västra Chicago ritade Lloyd Wright ett flertal privathus i den renodlade stil som kom att kallas Praire House. I början på 1900-talet hade Lloyd Wright ett 50-tal olika projekt i full sving!

Allt gick dock långtifrån som på räls, tvärtom, det var ständiga konflikter och ekonomiska problem kring den efterfrågade arkitekten.

Kärlek och social skandal

Men – Frank Lloyd Wright var också inblandad i en av det tidiga 1900-talets verkligt präktiga skandaler som gav eko även internationellt, då han inledde ett förhållande med hustrun till en av sina klienter – Mamah Borthwick Cheney.

Tillsammans övergav paret sina respektive familjen och reste iväg till Europa där de fångades upp i frisinnade, revolutionära, intellektuella och konstnärliga kretsar.

Mamah Borthwick Cheney hamnade också en period i Sverige! där hon sökte upp Ellen Key och bodde hos henne i hemmet Strand vid Vättern.

Läsvärt!

Nananinninanna…boktipset!

Verkligheten överträffar inte sällan dikten.

Historien om Frank Lloyd Wrights tidiga karriär och Mamah Borthwicks kärlek till den egensinnige arkitekten är skickligt berättad av Nancy Horan i boken Kärleken till Frank (Bonniers).

En spännande story om arkitektur, politik, samhällsutveckling, social skandal och den ohyggliga händelse som blev slutet på kärleken till Frank. Rekommenderas!

IMG_1582

Mer om Frank Lloyd Wrights arkitektur och huset Taliesin West i Arizona under Resor och Hotell i arkivet här i bloggen.
Laddar