Trendspan på Milano Unica

area_trend_001

Stora visioner i maskulint skimmer…

Den italienska modetextilmässan Milano Unica, som arrangerades på Fieramilanocity i mitten av september, stängde med närmare 22 000 besökare, en blygsam uppgång jämfört med förra året. Antalet utställare uppgick till 410, varav 74 var europeiska och bland dessa Italiens absolut toppskick av textilproducenter.

Annons

Milano Unica är en viktig nyckel i arbetet att manifestera varumärket Made in Italy på den globala arenan och lockar inköpare från Asien, Indien, Ryssland och USA vid sidan av hemmamarknaden i Europa.

En styrka i mässkonceptet på Milano Unica hör ett genomarbetat trendfokus. Material och accessoarer från de utställande företagen exponeras skickligt i den välbesökta utställningen Trend Area.

area_trend_043

För höst och vinter 2015/16 är säsongens ledord Stand Out – och sticka ut gör man i två säkra teman – Masculine Aura och Grand Vision – som vart och ett presenterar fem olika riktningar.

Allt för alla och något för envar, helt enkelt. Men med trendtwistens alla nya mönster, spetsar, vävar, applikationer, tryck, 3D-effekter, metallinslag, läderdetaljer och färger, som gör att modet blir just tres à la mode..!

Häng med på några high-lights från Trend Area…

IMG_2095

Mässans maskulina tema – Masculine Aura – presenterade riktningen New finance. Flanell och ull får denimeffekter och blåskalan sitter som en smäck med matchande askgrå och tenntoner.

Bohemien Chic presenterade ett varmt färgtema med orange- och röda toner mot brunt och kamel och var mer lekfullt i mönsterutbudet med sköna rutor, vävda effekter och paisley.

masculine_aura_010

IMG_2108

Detalj av material i riktningen Bohemian Chic med ett coolt spektrum av nyanser där – återigen – brända, röda toner mixas med stråk av blågrönt – läckert!

Mer bohemiskt  – här fler exempel ur riktningen där klassiskt skotskrutiga ullkvaliteter  matchas med slinkiga silkestryck och storblommiga jaquardkvaliteter med skön struktur.

Kika lite extra på detaljen nedan ur just blomstermönstret…

masculine_aura_005

IMG_2103

Trendtemat Grand Vision omfattade bland annat riktningen Mythical Orient med hantverksinspiration – en väl presenterad och stark riktning i modet kommade höst och vinter.

grand_vision_019

IMG_2126

Ikat och kelimväv inspirerar i mönsterbilden och färgskalan är återigen varmt röd med inslag av brungröna nyanser, koppar och brons.

grand_vision_023

IMG_2129

Vackert folkoreistiskt motiv i den tunna ylleväven i hantverksinspirerade riktningen Mythical Orient för modehösten 2015/16.

Men även rymdäventyr kastar sin inspirerande skugga över Milano Unicas trendtema Grand Vision

grand_vision_036

Riktningen Space Adventure omfattar tekniska landvinningar med 3D-effekter i tryck; metallskimmer, djurmönster och bubbeleffekter i kvaliteter som tunt ylle och jersey.  Men även här mjukas det blanka, metalliska och en gråblank färgskala upp med gult som effekt och – blomstermönster.

grand_vision_013

De stora visionerna omfattar även en mer blåblodig inspiration i form av riktningen Your Highness.

Här spårar vi ett uppsving inte bara för heraldiska mönster, blänkande broderier och gyllene detaljer – utan även accessoarer som pälsbräm och broscher…

grand_vision_028

IMG_2132

Kleinblå dekorativa broderier på en beige bakgrund – en fullträff!

Silvertoner som lagda på is – eller infrusna! – nyanser i grågrönt möter i Grand Vison-riktningen Multi-Reflections.

IMG_2135

Kvaliteter som voile, organza, jersey och lurex är som (snart) klippt och skurna för modenyheter nästa höst och vinter.

Men kika också på den här..

IMG_2115

…sköna mohairkvaliteten med sina ispastelliga effekter. Cool coat, anyone?

Avslutningsvis – nedan två textila favoriter från  Japan Observatory, utställningen med japanska textilproducenter som presenterades under mässan Milano Unica.

Med sina kvaliteter, mönster, tryck och teman passade den japanska satsningen alldeles utmärkt under den italienska textilmässan i Milano.

IMG_1790

Denim igen! Här i fint mönster mot tunn yllebotten från Yagi Tsusho Limited, Osaka, Japan.

IMG_1792

Paisley forever! En superväv med sanslöst bra färgspektra från Kawaei Co. Limited, Yamanashi, Japan.

Datum för den 20:e upplagan av Milano Unica är 4 till 6 februari 2015.

Mer om mässan och trenderna på hemsidan: www.milanounica.it

Se även tidigare inlägg om Milano Unica under kategori Mässrapport här till till höger i bloggen.
Laddar